Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

Libellen van België / verspreiding . evolutie . habitats (2006)

Libellenatlas BelgieRedactie: Geert De Knijf, Anny Anselin, Philippe Goffart & Marc Tailly

Uitgave: Libellenwerkgroep Gomphus samen met Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO)
Publicatie : september 2006; 368 pagina’s; vierkleuren druk; formaat gesloten: 17 x 24 cm
Bestellen: Natuurpunt vzw - Coxiestraat 11, 2800 Mechelen - Tel.: 015/29 72 20 - e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

Na de Voorlopige Verspreidingsatlas uit 1986 - de eerste realisatie van de Libellenwerkgroep Gomphus - was het tijd om alle gegevens die sedertdien verzameld werden te publiceren in een nieuw boek. Honderden medewerkers leverden waarnemingen en ongeveer 65 000 records zijn er in verwerkt; sommige daarvan gaan bijna twee eeuwen terug.

Het belangrijkste deel beschrijft op telkens 2 pagina's elk van de 69 soorten libellen die ooit in België gevonden werden. Aan bod komen het areaal in Europa, de verspreiding in België, de evolutie van die verspreiding in ons land en de habitat. Ook geven we van elke soort de eerste en laatste waarnemingsdatum. Van elke soort is er ook een foto. Een grafiek toont de vliegperiode. Twee kaarten illustreren de verspreiding. Een grote kaart de huidige (1990-2000) op basis van 5x5 km UTM-hokken en een kleinere kaart met alle gegevens met verschillende symbolen verdeeld over drie periodes (< 1950, 1950-1979, > 1980) op basis van 10x10 km UTM-hokken. Per soort wordt ook de Rode Lijst-categorie aangegeven.

Naast een korte algemene inleiding en een hoofdstuk over ecologie en gedrag van libellen, komen volgende onderwerpen aan bod: geschiedenis van de libellenfaunistiek in België; de organisatie van het atlasproject, een algemene analyse van de gegevens (dekking van het grondgebied over de tijd, soortenrijkste gebieden, toename van de waarnemingen, ...); de libellenhabitats in Vlaanderen en Wallonië met hun kenmerkende soorten; Rode Lijst Vlaanderen; Rode Lijst Wallonië en de resultaten van de libellenmonitoring in Wallonië. In het laatste hoofdstuk staan enkele conclusies en nog een aantal suggesties voor behoud en beheer. Een Nederlandse, Engelse en Duitse samenvatting vervolledigen het geheel.

Het boek wordt afgesloten met een naamlijst van de Belgische libellen, een lijst met hun status in het Brusselse gewest en een complete literatuurlijst met alles wat ooit over libellen in ons land verscheen.
Alles is rijkelijk geïllustreerd met foto's, kaarten en grafieken.

 

atlasp34 

 

De Rode Lijst van de Libellen in Vlaanderen - Geert De Knijf

Uittreksel uit De Libellen van België: verspreiding - evolutie - habitats - Download PDF (4 MB)

Naamlijst van de Belgische Libellen - Geert De Knijf

Uittreksel uit De Libellen van België: verspreiding - evolutie - habitats - Download PDF (161 KB)

Bibliografie van de Libellenfauna van België - Geert De Knijf

Uittreksel uit De Libellen van België: verspreiding - evolutie - habitats - Download PDF (325 KB)