Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

Natuurpunt Werkgroep
images/LVV/Banners/BannerNP01.jpg

Fotoverslag Excursie Mol-Postel - 25 mei 2024

25/05/2024

04 Aan Den Diel   IC

Foto's: Ivo Christiaens & Mark Van Mierlo

 

 

Zwervende pantserjuffer profiteert van droge zomers

23 mei 2024 - Nature Today

De zwervende pantserjuffer is een beetje een mysterieuze soort. De naam zegt het al: hij zwerft. Je kunt hem dus treffen op plaatsen waar je hem niet verwacht. Vorig jaar, in 2023, was dat meer dan ooit het geval. Dit heeft te maken met het veranderende klimaat, met opwarming en weersextremen. Deze juffer heeft namelijk geen probleem met extreem droge zomers.

Lees hier het volledige artikel.

 

LestesBarbarus MVM

 

 

Coenagrion castellani

07/04/2024

In het libellentijdschrift International Journal of Odonatology werd recent een artikel gepubliceerd door KD Dijstra et al waarin ze een nieuwe soort voor Europa onderscheiden. Het betreft de Italiaanse waterjuffer of Coenagrion castellani (Roberts). Deze soort werd vroeger beschouwd als een ondersoort van de Mercuurwaterjuffer (C. mercuriale) die een veel ruimere verspreiding heeft en voorkomt van Marokko tot het zuiden van het VK en tot de noordelijke helft van Duitsland. Op basis van genetische criteria en morfologische kenmerken dienen populaties van de Mercuurwaterjuffer ten zuiden van de rivier de Po in Noord-Italië als een afzonderlijke soort beschouwd te worden. De tekening op het achterlijf en de mannelijke aanhangsels zijn een goed onderscheid om de soort in het veld te herkennen. Dit is meteen de 146e libellensoort die in Europa werd waargenomen. De Italiaanse waterjuffer is endemisch voor Italië en komt ook op Sicilië voor maar niet op Sardinië. 

 

 castellani 2
Coenagrion castellani
Alexandro Minicò (Fossano, Italy).

 

Bron: Klaas-Douwe B. Dijkstra, Giacomo Assandri, & Andrea Galimberti, 2023. Morphological and molecular evidence supports the species status of the Italian endemic Coenagrion castellani Roberts, 1948 (Coenagrionidae)

 

 

Tijdschrift voor abonnees

 

Omslag BrachytronBrachytron 24 (1/2) 2023

 

Alle artikelen/jaargangen van de Brachytron staan op
https://www.brachytron.nl/artikelen-brachytron/

Alle artikelen per editie van de Brachytron staan op
https://www.brachytron.nl/downloads/

 

 

 

banner meetnetten 1000x300

WaarnemingenBe10jaar