Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

Nieuws

8 mei 2023

In het weekend van 16-18 juni doen we een BioBlitz op Bos van Aa met als doel zo veel mogelijk soorten waar te nemen natuurlijk. We maken er geen publieke BioBlitz van zodat de experts echt hun ding kunnen doen. En we dachten ook aan jou. Hieronder de uitnodiging:

 

In het weekend van 16 tot 18 juni 2023 organiseren we in natuurgebied Bos van Aa een eerste 2000-soorten weekend! We gaan op één weekend met zoveel mogelijk experten ter plaatse om alles te vinden wat er dat weekend op het Bos van Aa vliegt, kruipt, zwemt, loopt, graaft..  

Waarom het Bos van Aa? Met een gigantische verscheidenheid aan biotopen op een goede 250 hectaren is het Bos van Aa enorm divers en uniek voor de hele regio. Van kale zandgronden, moerasbos, grote en kleine waterpartijen, kleinschalig landbouwgebied, moeras, historisch bos tot een waaier aan graslanden en zelfs een oude stortplaats, het ligt allemaal binnen de perimeter van het Bos van Aa. Die enorme diversiteit aan biotopen brengt ook een gigantische biodiversiteit met zich mee. Om aan te tonen hoe uniek die wel niet is proberen we op slechts één weekend 2000 soorten planten, dieren en schimmels te tellen. Zo kunnen we het unieke karakter van het Bos van Aa extra in de verf zetten. We beseffen dat dit een heel ambitieus plan is maar hebben het gevoel dat we met 1000 soorten te snel klaar zouden zijn en dat een 1500-soorten weekend niet goed klinkt. 2000 dus! Zo halen we het onderste uit de kan. De bedoeling zou zijn om als einddoel samen met alle waarnemers een artikel te publiceren dat de bevindingen samenvat van dit unieke project. 

Om aan die 2000 soorten te komen is jouw expertise enorm nodig. Je liet weten dat je erbij kon zijn op één of meerdere dagen van het weekend om samen deze duizelingwekkende kaap te halen en daarom hieronder meer praktische info. 

Het weekend loopt van vrijdag 16 juni tot zondag 18 juni 2023. De algemene afspraakplaats is aan de oude werfloods op het Bos van Aa die via de oude werfweg te bereiken is (Google maps link). Je komt naar Mechelstraat 160, 1850 Grimbergen en ziet aan de overkant op de hoek van de straat een elektriciteitshuisje met Natuurpunt vlag. Volg de werfweg rechts van dit elektriciteitshuisje zoals aangegeven op het kaartje hieronder. Na 500 meter kom je langs je linkerkant een poort met Natuurpunt vlag tegen, dewelke je door moet rijden. De poort zal dit weekend uitzonderlijk geopend blijven want normaal is deze locatie niet vrij toegankelijk. Gelieve je hier ook steeds aan te melden als je inventarisaties uitvoert binnen het omwalde gedeelte (zie deze kaart voor de deelgebieden). Het is belangrijk dat we steeds weten hoeveel mensen er ter plaatse zijn.  

We bieden eten en drinken aan gedurende het hele weekend. Reserveren is wel verplicht zodat we weten hoeveel we moeten voorzien. Via deze bevraging kan je aangeven wanneer je langskomt en welke maaltijden je zou willen nuttigen. Als je met een groep of een aantal mensen langs komt kan je dat voor de hele groep invullen. Niet elke deelnemer hoeft het dan apart in te vullen. 

Als je speciale materialen nodig hebt of wil dat we vallen ophangen dat weekend, laat het dan zeker weten dan regelen we dat samen. 

Voor alle vragen voor, tijdens of na het weekend kan je ons steeds bellen of mailen: 

Pallieter De Smedt (0471 50 14 02), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Sam Van de Poel (0477 28 24 42), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

We kijken er alvast enorm naar uit! 

Groeten, 

Pallieter en Sam 

Voorzitters Natuurpunt Kanaalregio – Bos van Aa