Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

Nieuws

2 juli 2019

Op 2 juli 2019 ging ik naar L'étang de l'Ile" te Etalle met als doel de site te onderzoeken op de aanwezige libellen en hopelijk enkele soorten te fotograferen.

Op een vrouwtje Gaffelwaterjuffer (Coenagrion scitullum) merkte ik op het borststuk dikke rode en bruine ‘bollen’. Met de verrekijker leken dit wel watermijten te zijn. Ik maakte enkele foto’s van die watermijten en stuurde die door naar Marcel Wasscher met de vraag of dit een of twee verschillende soorten watermijten konden zijn.

Dit kreeg ik als antwoord van Marcel Wasscher teruggestuurd.
"Dank voor het toesturen van de foto’s. Ziet er interessant uit. De naam van de rode ronde mijten die op zijkant van het borststuk van de Gaffelwaterjuffer zitten is (volgens onze huidige kennis) Arrenurus papillator die als zeer zeldzaam wordt aangeduid op waarnemingen.be. Alle rode bolletjes zijn dezelfde soort: een volgroeide mijtenlarve en meerdere kleinere niet volgroeide mijtenlarven. Deze mijtensoort is in Nederland eigenlijk alleen bekend van heidelibellen en pantserjuffers, tienmaal van de vleugels op de Zuidelijke heidelibel en eenmaal van de zijkant van het borststuk van de Geelvlekheidelibel in 2005, en van het borststuk van een tiental exemplaren van de Zwervende pantserjuffer en vijf exemplaren van de Tangpantserjuffer. In het door Davids (1997) samengestelde overzicht van mijten op libellen in Europa worden echter niet alleen heidelibellen en pantserjuffers genoemd, maar ook de Mercuurwaterjuffer. Kortom de soort is inderdaad nieuw voor de Gaffelwaterjuffer, maar niet voor het genus van de waterjuffers (Coenagrion) en is slechts eenmaal op een andere waterjuffersoort aangetroffen. Iets lager op het borststuk zitten verder ook nog zo´n tien kleine bruine mijten van een onbepaalde soort."

 

Al met al heb ik met deze foto dus een zeer bijzondere waarneming kunnen vastleggen. Wellicht is dit grotendeels te wijten daar de zeer geringe, of zelfs geen, aandacht voor watermijten bij libellen in België. Dit is dan ook een oproep om specifiek aandacht te besteden aan de aanwezigheid van mijten en parasieten op libellen.

 

 DSC4900 Gaffelwaterjuffer 2 7 2019 Etand de Lille Etalle

 DSC4908 Gaffelwaterjuffer 2 7 2019 Etand de Lille Etalle

  

Tekst & foto's: Patrick Heivers

 

Referentie
Davids C. 1997. Watermijten als parasieten van libellen. Brachytron 1: 51-55.