Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

Nieuws

16 juni 2018

Naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van de Libellenvereniging Vlaanderen wordt een excursie georganiseerd op de Ourthe. Het doel is, al peddelend in een kajak, een aantal stroomminnende libellensoorten te observeren.

Geert brengt ons eerst naar een mooi plekje in Hotton tot vlakbij de Ourthe
Even na 11 uur staan we met 8 personen, al onze eerste Bronslibel (Oxygastra curtisii), te observeren. Een mannetje patrouilleert er, laag boven het water op amper een meter van de oever. Mag het wat dichter? ☺De groene ogen van de Smaragdlibel (Cordulia aenea), weerkaatsen fel in het schaarse zonlicht, terwijl hij ongelooflijk lang stil hangt boven het water.
Af en toe flitst er, met hoge snelheid, een Kleine tanglibel (Onychogomphus forcipatus) voorbij.

 

2018 06 16 19 Kleine tanglibel m 1a

 

Iemand weet een Metaalglanslibel (Somatochlora metallica) te strikken en al even snel zijn Marcel en Geert omringd door enkele gezinnen met kinderen. Ze zijn ongelooflijk geïnteresseerd, een loepje gaat van hand tot hand en met veel “ohs” en “ahs” wordt vol verwondering gekeken. Ook de aanwezige juffertjes passeren de revue en niet alleen de kinderen staan geboeid te luisteren. Een libellencursus in een notendop. ☺ Hier zal in de toekomst met heel andere ogen gepicknicked worden.

 

2018 06 16 1 Metaalglanslibel m 1aJohan komt, als een volleerd ontdekkingsreiziger, uit het water, met een eerste oogst larvenhuidjes. Niet alleen de libellen vliegen voorbij maar ook de tijd en de magen knorren.

 

2018 06 16 15

Om 14 uur is het dan zover, we sjorren onze waterdichte tonnen vast en zijn vertrokken. Voor sommigen een makkie, voor anderen is het even wennen om zich in de juiste richting te manoeuvreren. We hebben eigenlijk niet het schitterendste ‘libellen’-weer, maar de afvaart is dat des te meer. Weidebeekjuffer (Calopteryx splendens) en Bosbeekjuffer (Calopteryx virgo) zijn hier en daar slachtoffer van een hongerige mus. Dit gedrag verbaast ons toch wel even. Wat een ervaring, ronddobberen op dezelfde hoogte als de libellen, ze vliegen langs ons heen alsof we er niet zijn. Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella), Grote roodoogjuffer (Erythromma najas), Lantaarntje (Ischnura elegans), Blauwe breedscheenjuffer (Platycnemis pennipes) zien we overal. Kanaaljuffers (Erythromma lindenii) komen zelfs gewoon op de kano zitten, evenals een mannetje Beekrombout (Gomphus vulgatissimus). Grote Keizerlibel (Anax imperator), Plasrombout (Gomphus pulchellus), Beekrombout (Gomphus vulgatissimus), Kleine tanglibel (Onychogomphus forcipatus) en als toetje nog 2 foeragerende Bronslibellen (Oxygastra curtisii). Op een boomstronk weet Geert nog larvenhuidjes te oogsten; 12 van Bronslibel en 1 van Metaalglanslibel.

 

2018 06 16 21 larvenhuidjes oogsten 1a

 

Het is gewoon genieten, maar ook even stilte voor de storm en na een spectaculaire reddingsactie, komen we, veel later èn veel natter dan verwacht, aan het eindpunt.

De meningen zijn onverdeeld : een topdag, met prachtige waarnemingen in superleuk gezelschap. Bedankt aan Geert voor de organisatie.

 

Tekst & foto's: Hilde Vandevoorde