Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

Nieuws

9 juni 2018

Zoals steeds trok deze libellenexcursie veel volk. Mol-Postel en den Diel zorgen immers voor diverse biotopen die ook voor libellen aantrekkelijk zijn en dat levert steeds een fraai soortenlijstje op. Het weer zat ook mee en dat alles zorgde dit keer voor bijna 35 deelnemers die onder leiding van Peter van der Schoot en met de gastvrijheid van conservator Jef Sas deels anders ontoegankelijke gebieden konden gaan afspeuren naar libellen en ander moois.

Een van de “begeleiders” van deze dag was zeker de Beekoeverlibel, waarmee de dag ook zowat begon. 

beD820180609008

Ook de Beekrombout liet zich zien en fotograferen.

beD820180609036

Gewoner als soort, maar toch niet steeds gemakkelijk goed waar te nemen was de Metaalglanslibel waarvan een vrouwtje zich liet vangen waardoor een deel deelnemers in detail de erg typische en opvallende afstaande legschede kon bekijken.

beD820180609059

In het licht van de vele vondsten van witsnuiten dit voorjaar werd ook uitgekeken naar deze soorten hier. Aanvankelijk liet de Gevlekte witsnuit zich even zien voor sommigen, maar later op Den Diel kon iedereen langdurig deze soort waarnemen, tesamen trouwens met de Vroege glazenmaker.

Kers op de taart was zeker de Sierlijke witsnuitlibel die gelukkig door iedere deelnemer fraai en langdurig geobserveerd kon worden; het gaat uiteindelijk om een van de zeldzaamste libellen in tegenwoordig Vlaanderen.

beD820180609103

Een eiafzettend paartje van de Zuidelijke keizerlibel (in tandem zoals het bij deze hoort) en daarna een Grote weerschijnvlinder lokten eveneens gejuich uit. Niet helemaal tegen verwachting, maar toch weer een erg geslaagde dag in Mol-Postel.

beD820180609158

 

Tekst en foto's: Marc Tailly