Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

Nieuws

16 oktober 2017

BruineWinterjuffer Sytske 2

 

Na de eerste druilerige dagen alweer achter de rug te hebben, was zo`n nazomerdag als 16 oktober een ideale manier om de monitoring van dit jaar, in het ‘Hilversumse Wasmeer’, af te sluiten. Het weer was ideaal, op de iets wat te harde wind na. Er was vrijwel geen bewolking en de temperatuur was boven de 20 graden Celsius.

Samen met mijn collega teller zijn wij rond 13u het gebied ingegaan en hebben onze route van 200 meter gelopen.

Het begon al goed. Voordat we startten, hadden we de eerste heidelibellen, waaronder de zwarte (Sympetrum danae), al zien vliegen. Dat was al meer dan mijn collega de vorige keer had gezien. Het was ook een drukte van jewelste langs de waterkant met meerdere tandems van verschillende heidelibellen. Ze waren zeer druk bezig hun laatste slag te slaan met het leggen van de bevruchte eitjes.

Andere soorten die we hebben waargenomen: watersnuffel, vermoedelijk de gewone pantserjuffer en bruine winterjuffers. In totaal zaten we zeker op 6 soorten. Dat was meer dan ik in eerste instantie verwacht had. Ik miste alleen wel de paardenbijter, die ik eerder, op een andere locatie die week met slecht weer, wel had waargenomen.

Hoewel er langs de route niet echt veel mogelijkheden waren voor foto’s, hebben we iets verder op een houtstapel zeker nog een paar mooie laatste nazomerse foto’s kunnen schieten.

 

Tekst & foto: Sytske Lankreijer