Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

Nieuws

30 juli 2017

NL De Wilde Landen 20170730 MG 9516Zuidelijke heidelibel (m) -Sympetrum meridionale  © Brigitte Van Passel

 

We waren met z'n achten op de afspraakplaats. Het was niet het libellenweer waar we op gehoopt hadden: bewolkt, een fikse regenbui in de voormiddag en vooral heel veel wind in de namiddag.  De zon liet zich tussendoor wel zien.  

In de voormiddag stond het Stropersbos (West) op het programma. De libellenwerkgroep Waasland volgt er sinds 2016 de libellenfauna op. In totaal 37 waargenomen soorten tot eind 2016.  download de resultaten 2016

Met de Venwitsnuitlibel (Leucorrhinia dubia) en Zuidelijke glazenmaker (Aeshna affinis), beide soorten dit jaar waargenomen door Marian Kiefer, kwam de teller op 39 soorten.  Dirk Eysermans vond tijdens de excursie de 40 ste soort. de Blauwe breedscheenjuffer (Platycnemis pennipes). 

 

ST Stropersbos 20170730 MG 9495

 

Verder zagen we de verschillende pantserjuffers en 4 soorten heidelibellen. Voor de Zuidelijke heidelibel (Sympetrum meridionale) trokken we in de namiddag naar De Wilde Landen, eventjes over de grens.

Met 21 waargenomen soorten in het Stroperbos en 17 waargenomen soorten in De Wilde Landen een heel geslaagde excursie. Een prachtige dag in aangenaam gezelschap.

 

waargenomen soorten Stropersbos
waargenomen soorten De Wilde Landen

  

 

sfeerfoto's - Brigitte Van Passel