Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

Nieuws

Op zaterdag 18 maart trokken Johan Devolder, Sytske Lankreijer en Anny Anselin naar de studiedag van de Nederlandse Vereniging voor Libellenstudie (NVL), die haar 20ste jubileum vierde in een sfeervolle historische zaal van het Dominicanerklooster te Zwolle. Het werd een interessante dag.

001 klooster

Vincent Kalkman opende als dagvoorzitter de reeks voordrachten. Als eerste spreker presenteerde Evert Ruiter een verhaal over het Weerribben-Wieden Nationaal Park, met een vergelijking van de vroegere en huidige libellenfauna en de invloed die bepaalde ingrepen hierop in de loop der tijd hadden.

003 Vincent Kalkman dagvoorzitter004 Marcel Wasscher Karin Verspui Vincent Kalkman

Na een spannende quiz geleid door Weia Reinboud kregen we in de koffiepauze tijd om te genieten van koffie en thee met lekkere aan deze jubileumdag aangepaste versnaperingen, voor een gezellige babbel met vrienden of om te snuisteren in de boekenstands.

008 jubileumversnaperingen

Christophe Brochard gaf, in de hem eigen zijnde stijl, een boeiende voordracht over het verborgen leven van libellenlarven, geïllustreerd met spectaculaire foto’s en korte video’s. Na de Algemene Vergadering was het tijd voor de lunch met daarna de quiz-ontknoping, Tim Ternaat werd de winnaar! Daarna kwam een praatje over de libellenfauna van het Merkske door "onze" Bart Hoeymans. René Manger ging gedurende verschillende maanden na hoe een individueel herkenbare overwinterende Noordelijke Winterjuffer zich verplaatste: nauwelijks horizontaal maar wel vertikaal.

006 AV KD007 jury kwis

Na de theepauze was het aan Harm Niesen die op zoek ging naar enkele zeldzame Atlas-libellensoorten in Marokko en ze ook vond en kon fotograferen. Tim Faasen gaf een overzicht van wat er allemaal bij komt kijken als men libellen wil verzamelen in Peru en toonde foto’s van een aantal nieuw voor de wetenschap- ontdekte soorten tijdens enkele van zijn expedities in het Amazonegebied. Als laatste haalde Marcel Wasscher kort de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse naamgeving de libellensoorten aan, nu zo’n 30 jaar geleden.

Vincent sloot de dag af en ter gelegenheid van het jubileum kreeg elke deelnemer bij het buitengaan van de zaal drie mooie libellenposters mee. Namens de LVV hartelijke felicitaties aan onze noorderburen!

Na een gezellig avondmaal in “De buik van Parijs” vertrok een volgeladen taxi Devolder met enkele tussenstops in Hilversum en Utrecht zuidwaarts naar Belgiëland.


Anny Anselin