Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

Nieuws

Nieuw libellen markerings-project te Hoeilaart.

De Koningsvijvers zijn een reeks van 8 vijvers die in 1893 aangelegd werden in opdracht van koning Leopold II. Deze vijvers worden gevoed door talrijke bronnen, maar vooral door de IJse die hogerop in het Zoniënwoud ontspringt. De vijvers, sommigen deels dichtgeslibd, worden omzoomd door een zeer belangrijke oevervegetatie. 

 

0410 10410 2

© Dirk Raes - © Dirk Raes 

 

Reeds verschillende jaren is Arnold Windey, natuurgids bij Natuurgroepering Zoniënwoud vzw en lid van de Libellenvereniging Vlaanderen vzw., druk met het inventariseren van libellen in de vallei van Groenendaal. Mede dankzij zijn onverdroten inzet is het duidelijk geworden welke schat de vochtige valleien van het Zoniënwoud herbergen. Echter, nu is de tijd gekomen om een versnelling hoger te schakelen.

Doormiddel van een samenwerking : internationaal, nl. de Universiteit van Bern, Zwitserland meer bepaald de onderzoeksgroep van Myles Menz (werkzaam in Zuid-Letland) en lokaal, nl. het Agentschap voor Natuur en Bos, Regio Groenendaal werd een markeringsproject opgezet. 

 

0410 30410 4

© Dirk Raes - © Hilde Vandevoorde

 

Het doel is -via het merken van individuele libellen- uit te zoeken of er uitwisseling is met andere (deel)gebieden in de omgeving bv. van de Koningsvijvers en over welke afstand ze dit dan doen. Tevens hadden we graag geweten van welke potentiele routes ze hierbij dan gebruik maken en welke hun migratie-fenologie is.

Daarom werd op 22 september 2016 een eerste test uitgevoerd en werden 1 exemplaar Paardenbijter, 3ex. Bloedrode heidelibel, 2ex. Houtpantserjuffer en 4ex. Blauwe Glazenmaker individueel gemerkt. In totaal werden 27ex. individueel gemerkt in de daaropvolgende dagen om dan in 2017 volop te starten enkel mét de goedgekeurde site-code (zie laatste bladzijde) alsook een weekmarkering.

 

Wil je helpen of heb je vragen ? Graag ons melding maken van je waarneming van een gemerkte libel. De soort met zijn kleurcombinatie, de datum, de plaats en graag ook een foto … bezorgen aan boswachter Dirk Raes Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

0410 50410 6 
©Willy Moortgat © Hilde Vandevoorde

 

O ja, de eerste dag hadden we een mannetje Bloedrode heidelibel gevangen op locatie v9b. Hij werd gemerkt op locatie PA (zo’n 130m. van v9b vandaan) en zowat 1,30u. later werd hij terug gezien en gefotografeerd (zie onder) in buurt van locatie v9b. Op de derde dag hadden we twee visuele waarnemingen van een gemerkte, perfect jagende Paardenbijter en Blauwe glazenmaker en dit 1 dag na het merken. 

 

0410 70410 8

© Dirk Raes - © Willy Moortgat

 

Dank namens de onderzoeksgroep : Hilde Vandevoorde, Arnold Windey, Willy Moortgat, Dirk Raes.

 

Nuttige informatie en links:

 

Europese coderings-wijze / Codage Européen / European coding system.

 

 0410 9

© Marco Thoma

rood op de rechter-voorvleugel is de site code voor 

Pape, Southern Latvia.
contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

0410 10 

© Dirk Raes

groen op de rechter-voorvleugel is de site code voor

Koningsvijvers, Sonian Forest, Belgium

contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.