Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

Natuurpunt Werkgroep
images/LVV/Banners/BannerNP01.jpg

Coenagrion castellani

In het libellentijdschrift International Journal of Odonatology werd recent een artikel gepubliceerd door KD Dijstra et al waarin ze een nieuwe soort voor Europa onderscheiden. Het betreft de Italiaanse waterjuffer of Coenagrion castellani (Roberts). Deze soort werd vroeger beschouwd als een ondersoort van de Mercuurwaterjuffer (C. mercuriale) die een veel ruimere verspreiding heeft en voorkomt van Marokko tot het zuiden van het VK en tot de noordelijke helft van Duitsland. Op basis van genetische criteria en morfologische kenmerken dienen populaties van de Mercuurwaterjuffer ten zuiden van de rivier de Po in Noord-Italië als een afzonderlijke soort beschouwd te worden. De tekening op het achterlijf en de mannelijke aanhangsels zijn een goed onderscheid om de soort in het veld te herkennen. Dit is meteen de 146e libellensoort die in Europa werd waargenomen. De Italiaanse waterjuffer is endemisch voor Italië en komt ook op Sicilië voor maar niet op Sardinië. 

 

 castellani 2
Coenagrion castellani
Alexandro Minicò (Fossano, Italy).

 

Bron: Klaas-Douwe B. Dijkstra, Giacomo Assandri, & Andrea Galimberti, 2023. Morphological and molecular evidence supports the species status of the Italian endemic Coenagrion castellani Roberts, 1948 (Coenagrionidae)

 

 

Fotoverslag Libellenstudiedag - 2 maart 2024

02/04/2024

DSC00856

Foto's: Erik Moonen & Mark Van Mierlo

 

 

Libellen bewegen mee met klimaatverandering

22 maart 2024 - Nature Today

Vanaf de tweede helft van april laten libellen zich weer zien in Nederland. Met de vele sloten, plassen en vennen is ons land populair bij libellen. Maar de zo’n 65 soorten die hier voorkomen variëren wel in de loop der tijd. "Libellen bewegen mee met klimaatverandering", zegt Staatsbosbeheer-ecoloog Tim Termaat. Hij is onlangs gepromoveerd op onderzoek naar de trends bij libellen.

Lees hier het volledige artikel.

 

20240329 NatureToday copy

Tijdschrift voor abonnees

 

Omslag BrachytronBrachytron 24 (1/2) 2023

 

Alle artikelen/jaargangen van de Brachytron staan op
https://www.brachytron.nl/artikelen-brachytron/

Alle artikelen per editie van de Brachytron staan op
https://www.brachytron.nl/downloads/

 

 

 

banner meetnetten 1000x300

WaarnemingenBe10jaar