Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

excursies vorige jaren

Domein Kiewit staat bekend om zijn adembenemende fauna en flora. Je stapt het domein vanaf de parking binnen via het Engels park. Aan de ene kant staat het imposante herenhuis, waar het secretariaat van Natuurpunt Limburg gevestigd is, uit de negentiende eeuw, daartegenover een grote vijver en een eik van meer dan 200 jaar oud. In Domein Kiewit begrazen Gallowayrunderen ettelijke hectaren, helemaal vrij. Ze vervangen de wilde paarden, runderen en edelherten die hier vroeger leefden. Het domein is een droomplek voor vlinders en insecten, vogels en zoogdieren, amfibieën en unieke planten. Zie hoe de natuur hier haar tweede adem krijgt. Een vlinder- en insectentuin maakt het plaatje compleet. In de natuurtuin groeien wilde planten, speciale orchideeën die vroeger in de Limburgse weiden voorkwamen.

Domein Kiewit en het aangrenzende westelijk vijvergebied van Bokrijk maken samen deel uit van De Wijers. Dankzij inspanningen van Natuurpunt en de stad Hasselt vormen Kiewit en Bokrijk een aaneengesloten wandel- en fietsdomein van 800 hectare met een gevarieerd aanbod van natuur en zachte recreatie. In de 13de en 14de eeuw werden hier door de paters van Herkenrode kunstmatige visvijvers aangelegd.

Op 5 juni gaat in het kader van 20 jaar Natuurpunt een excursie in samenwerking met Libellenvereniging Vlaanderen door in beide gebieden. Soorten die we kunnen verwachten zijn de volgende: weidbeekjuffer (Calopteryx splendens), bosbeekjuffer (Calopteryx virgo, viervlek (Libellula quadrimaculata), gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum), tangpantserjuffer (Lestes dryas), glassnijder (Brachytron pratense), smaragdlibel (Cordulia aenea), vuurlibel (Crocothemis erythraea), bloedrode heidelibel (Sympetrum sanguineum), platbuik (Libellula depressa), misschien metaalglanslibel (Somatochlora metallica), grote roodoogjuffer (Erythromma najas), bruine winterjuffer (Sympecma fusca), misschien zadellibel (Anax ephippiger), vroege glazenmaker (Aeshna isoceles), etc.

Afspraak: 10u aan het bezoekerscentrum Kiewit: Putvennestraat 112, 3500 Hasselt. - Einde: 17u

Meebrengen: Lunchpakket, drankje, verrekijker, insectennet en laarzen.

Gezien de coronamaatreglen is vooraf inschrijven voor elke deelnemer verplicht. Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt de excursie in meerdere groepen georganiseerd.
Inschrijven via de agenda op de website van Natuurpunt

Meer info via: Dominique Cornelissen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.