Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

excursies vorige jaren

Voormiddag:
De Reservaatzone Donkmeer maakt deel uit van een groter gebied dat sedert lang bekendheid geniet bij de toerist, smulpaap, wandelaar, kunstenaar, bioloog en historicus. Grote ondiepe waterpartijen, ontstaan door turfontginning, bepalen het uitzicht van het Donkmeer.

In de reservaatzone wisselen oude broekbossen, fraaie turfputten, veengraslanden, rietvelden, zeggevegetaties, drijftillen en een historische eendenkooi elkaar af. We bezoeken een deel van de reservaatzone dat anders voor publiek niet toegankelijk is.

De reservaatzone Donkmeer is qua libellen een weinig onderzocht gebied. In 1919 vond Ernest Rousseau in het Donkmeer larven van de Tweevlek ... Wij gaan 101 jaar later onder meer op zoek naar de Koraaljuffer die hier op 11 juli 2012 voor het laatst gezien werd.


Namiddag:
Het domeinbos Maaidonk is een vrij onbekend bossencomplex ten zuidwesten van het Donkmeer en het leefgebied van enkele zeldzamere dagvlinders zoals de Keizersmantel, de Grote weerschijnvlinder en de Iepenpage. Wij brengen een bezoek aan de veenplas ‘Heikens’ na de herinrichtingswerken van 2018. Ook dit gebied is normaal voor publiek niet toegankelijk.

De Heikens is voor de streek een unieke veenplas waarvan delen sinds de werken van 2018 nog kenmerken hebben van een pionierszone: snel opwarmend, ondiep water met relatief weinig planten. Het is door haar ontoegankelijkheid een weinig onderzocht gebied. Er groeien en bloeien zeldzamere planten zoals Moeraskruiskruid, Grote Boterbloem en Grote Watereppe. We vermoeden dat een aantal interessante libellensoorten zich er (sinds kort?) voortplanten zoals de Gaffelwaterjuffer, de Tengere en Zwervende pantserjuffer, de Zwervende heidelibel, de Zuidelijke glazenmaker, en de Zadellibel. Er valt dus nog veel te ontdekken!

 

Afspraak: om 10u00 aan de onthaalpoort Donkmeer, gebruik de parking langs het A. Nelenpad recht tegenover het huis met adres Donklaan 90, 9290 Berlare.

Meebrengen: Lunchpakket en drank voor ’s middags, verrekijker, libellennet.

Er zijn wel enkele aandachtspunten:

  • Deelnemers zijn welkom als ze geen verdachte symptomen vertonen (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, benauwdheidsklachten, verhoging tot 38 C°) of samenleven met personen met COVID19 of kenmerkende symptomen als koorts (vanaf 38 C°) of hiervoor genoemde symptomen.
  • Deelnemers brengen verplicht hun eigen mondmasker mee en dragen deze
  • De afstandsregel van 1.5 meter moet in acht genomen worden
    (behalve voor mensen uit hetzelfde gezin)
  • Deelnemers raken geen objecten aan tijdens de excursie

 

Verantwoordelijke: Tom Vermeulen 0478 292930, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bij twijfelachtig weer best even bellen naar de verantwoordelijke.

 

Organisatie LVV - Tom Vermeulen i.s.m. Libellenwerkgroep Waasland