Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

excursies vorige jaren

De Maten is een 300 ha groot beschermd landschap en natuurgebied in Genk en Diepenbeek. Door afdamming van de Stiemerbeek lang geleden, ontstond een keten van vijvers in de beekvallei, die oorspronkelijk werden gebruikt voor viskweek. De omliggende, hoger gelegen percelen bestaan in hoofdzaak uit droge heide, heischrale graslanden en eiken-berkenbossen. De terreinen zijn ondertussen bijna allemaal in natuurbeheer.


Door de afwisseling van natte en droge terreinen, en de afwisseling van voedselarm naar voedselrijk vind je heel wat interessante biotopen en habitats voor vele interessante soorten. Natuuronderzoeker De Selys- Longchamps wist dit al in de 19de eeuw, en bezocht het gebied regelmatig op zoek naar libellen.

De te verwachten soorten zijn Beekoeverlibel (Orthetrum coerulescens), Zwervende heidelibel (Sympetrum fonscolombii), Zuidelijke oeverlibel (Orthetrum brunneum), Metaalglanslibel (Somatochlora metallica), Zuidelijke keizerlibel (Anax parthenope), Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum) en Tengere pantserjuffer (Lestes virens). Bij goed weer kunnen we hier nog wel wat leuke zwervers aantreffen. Twee jaar geleden zagen we hier bijvoorbeeld de eerste Oostelijke witsnuitlibel (Leucorrhinia albifrons) voor België.


Afspraak:
Om 10u aan het einde van de straat ‘Volmolen’ in Genk om het afgesloten deel van de Maten te bezoeken. Parkeren vlak voor de kiezelweg. In de namiddag gaan we naar parking Slagmolen, om van daar uit het hoger gelegen gedeelte van het gebied te bezoeken. Picknick en drinken mee te brengen voor ’s middags. Libellennet en laarzen kunnen interessant zijn, maar hoeven niet per sé.

Info:
Dominique Cornelissen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of GSM : 0474/63.39.48.