Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

excursies vorige jaren

Het Bos van Aa staat al lang bekend om zijn indrukwekkende libellenfauna. Een eens heel dynamisch zandwinningsgebied komt stilaan in zijn definitieve plooi en daar zien we de libellenfauna sterk op reageren. Veel soorten hebben zich de laatste jaren kunnen vestigen in het gebied. De oude zandwinning is nog steeds een zeer open gebied en zeer complementair aan het nabijgelegen Kollintenbos. Een poelennetwerk in volle ontwikkeling in combinatie met een broekbos en kwelwater zorgt voor een perfecte aanvulling van de soortendiversiteit.

In het gebied zijn ondertussen 36 soorten waargenomen waarvan we toch redelijk zeker kunnen zijn dat een 25 à 30 soorten zich ook effectief in het gebied voortplanten. Stokpaardjes zijn de grote populaties “pantserjuffers” waarvan alle soorten algemeen voorkomen en de perfecte mogelijkheid biedt om ze naast elkaar te vergelijken, bepaald uniek voor de hele regio.

 

Afspraak: om 10 u aan de parking aan de kerk van Zemst-Laar, Humbeeksebaan 201, 1980 Zemst

Meebrengen: Laarzen, lunchpakket en drank voor ’s middags, verrekijker, libellennet. ’s Middags eten we onze lunch op in het gebied of in een zaaltje vlakbij het Kollintenbos.

Verantwoordelijke: Pallieter De Smedt, Natuurpunt Kanaalregio-Bos van Aa tel. 0471/501402 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Bij twijfelachtig weer best even bellen naar de verantwoordelijke.