Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

excursies vorige jaren

Pikhakendonk is een kleinschalig landbouwgebied met vele hagen, beken en poelen in de Dijlevallei. Het gebied kreeg zijn naam van de doornige hagen die er groeien. Bijna overal in Vlaanderen zijn die hagen rond akkers en weiden verdwenen, maar in Pikhakendonk hebben de landbouwers het oude cultuurlandschap bewaard. 't Ven is een nat heidegebied met naast een interessante flora ook een stevige populatie libellen. In het najaar van 2016 vonden hier beheerswerken plaats.(zie http://www.mechelsrivierengebied.be/images/PDF/natuurbeheer_tVen2016.pdf), dus het zal interessant zijn om te zien hoe de natuur daarop reageert. We brengen ook een bezoek aan het Trilven, een trilveen van 4ha waar de typische trilveen flora van veenmossen, veenpluis, snavelzegge en de zeldzame ronde zonnedauw bloeien.

Deze dag gaan we vooral op zoek naar pantserjuffers. Zowel Hout-, Gewone, Tang-, Zwervende als Tengere Pantserjuffer komen in de regio voor. Verder zijn ook Tengere Grasjuffer en Koraaljuffer mogelijk.

 

Afspraak: om 10 u op de (kleine) parking op de hoek van de Kloosterstraat en Sint-Maartensberg in Rijmenam. Ook in de Kloosterstraat is ruimte om te parkeren. Einde omstreeks 17 u.

Meebrengen: Laarzen, lunchpakket voor ’s middags, verrekijker, libellennet.

Verantwoordelijke: Filip Collet (0488 883 697 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Opgelet: : in 2017 worden in verscheidene fases ingrijpende wegenwerken uitgevoerd in het centrum van Rijmenam. Als je met de auto of het openbaar vervoer komt, kijk je best eerst op www.toekomstrijmenam.be om na te gaan hoe je best ter plaatse komt.