Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

excursies vorige jaren

Hoogzomer, een prachtig moment om nog eens naar de Antwerpse Kempen te gaan. Midden augustus is zowat de piek van de vliegperiode van Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum), Gevlekte glanslibel (Somatochlora flavomaculata) en Venglazenmaker (Aeshna juncea). Ook Tengere pantserjuffer (Lestes virens), Metaalglanslibel (Somatochlora metallica) en Kempense heidelibel (Sympetrum depressiusculum) zijn hier regelmatig waar te nemen rond deze periode. We bezoeken de Goorvijver, waar er een prachtige verlandingszone is ontstaan aan de rand van een grote zandwinningsput. Enkele jaren geleden vond ik hier een net uitgeslopen Zuidelijke heidelibel (Sympetrum meridionale). Verder bezoeken we een aantal leuke vijvers in natuurreservaat De Wateringen in Arendonk.

Na de middag gaan we naar een nieuw terrein van ANB. De brede rietkragen en de mooie wateringen­systemen laten het beste verhopen voor de toekomst. We leggen er de nulsituatie vast, in de hoop er binnen enkele jaren nog eens terug te komen om de evolutie van het terrein te mogen bekijken.

Afspraak: om 10 u aan de parking van de Goorvijver. Einde omstreeks 17 u. Meebrengen: Laarzen! Lunchpakket en drank voor 's middags.

Aanrijden: E34 afrit 26 (Arendonk, Retie). Let op: neem niet afrit 25 (Mol, Oud-Turnhout, Retie). Neem richting Retie, vlak na de helling van de brug gaat u linksaf naar een weg (Huisjes) die even naast de autosnelweg gaat en dan scherp terug het bos in. Neem daarna de eerste grote zandweg links, tot het einde. 

Verantwoordelijke: Peter Van der Schoot (0476/09 50 61 — petervanderschoot•telenet.be) en Hans Van Gompel (hansvangompel1•gmail.com) Bij twijfelachtig weer best even bellen naar een verantwoordelijke.