Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

excursies vorige jaren

We beginnen ons nieuwe excursiejaar in de Langdonken. Het afwisselende terrein is een ideaal jacht- en voortplantingsbiotoop voor heel wat soorten libellen. Als gevolg van de grootschalige natuur­inrichting van een aantal jaar geleden, is een deel van het gebied ondertussen aan het evolueren naar een volwaardig laagveen­gebied. De soorten die we kunnen tegenkomen, zijn dan ook niet van de minste. Noordse wit­snuitlibel (Leucorrhinia rubicunda) en Gevlekte witsnuitlibel (Leucorrhinia pectoralis), Glassnijder (Brachytron pratense), Bruine winterjuffer (Sympecma fusca) en Tangpantserjuffer (Lestes dryas) zijn er al meermaals waargenomen. Zou 2013 het jaar zijn van de terugkeer van de Vroege glazenmaker (Aeshna isosceles) en de Variabele waterjuffer (Coenagrion pulchellum) naar Herselt? Met een gelukje komen we er zelfs de Zuidelijke oeverlibel (Orthetrum brunneum) tegen.

Afspraak: Om 10 uur achter de kerk van Herselt (Kerkstraat). Picknick voorzien, we zullen deze ergens te velde nuttigen. Laarzen meebrengen, of nog beter korte broek en watersandalen.

Verantwoordelijke: Peter Van der Schoot (0476/09 50 61 — petervanderschoot•telenet.be) Bij twijfelachtig weer best even bellen naar de verantwoordelijke.