Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

excursies vorige jaren

Het Natuurgebied Averbode Bos & Heide ligt rond de abdij van Averbode, in Tessenderlo, Laakdal en Scherpenheuvel-Zichem. Natuurpunt beheert er een gebied van maar liefst 600 hectare. Je kan er urenlang wandelen in uitgestrekte bossen, vennen, moerassen, heiden en graslanden. Er zijn grootschalige natuur­inrichtingswerken uitgevoerd enkele jaren geleden waarvan we de resultaten wel eens willen zien. We bezoeken de Pinnekensweier en de vennen in het deelgebied Averbode Heide en gaan daar op zoek naar de Maanwaterjuffer (Coenagrion lunulatum), Venwitsnuitlibel (Leucorrhinia dubia) en Noordse witsnuitlibel (Leucorrhinia rubicunda) en andere vroege soorten. Maanwaterjuffer is enkele jaren niet meer gezien; hopelijk vinden we ze nu wel terug.

Afspraak: Om 10 uur aan het Bosmuseum van Gerhagen, Zavelberg 10, Gerhagen-Tessenderlo. Meebrengen: Lunchpakket en drank voor 's middags, verrekijker, libellennet. Laarzen of stevig schoeisel is aan te raden.

Verantwoordelijke: Peter Van der Schoot (0476/09 50 61 — petervanderschoot•telenet.be)

Inschrijven is noodzakelijk, met een maximum van 20 deelnemers. We gaan onder begeleiding van de beheers­werkgroep op het terrein, om zo weinig mogelijk broedvogels te verstoren. Bij twijfelachtig weer best even bellen naar de verantwoordelijke. Bij slecht weer (neerslag) gaat de excursie niet door.